tasa
Çömez
|
 |
« : Haziran 07, 2010, 06:19:57 ÖS » |
|
İSTİKLAL MARŞI 'NIN İLK İKİ KATASININ AÇIKLAMASI Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.O benim milletimin yıldızıdır, parlayacakO benimdir, o benim milletimindir ancak.Bu kıtada Mehmet Akif Türk Milletine sesleniyor.Ümit ve güven içeren sözleriyle:“Ey Millet’ im! Yurdumuzun düşmanlar tarafından kuşatılmış olmasına bakarak bayrağımız için endişe etme, korkma. Çünkü bu topraklar üzerindeki en son ocak sönmeden, en son Türk bu uğurda canını vermeden bayrağımıza kimse el uzatamaz.Rengini şehitlerimizin kanından alan ve şafaklarda da bir alev gibi dalgalanan bayrağımın, milletimin yıldızı ve bağımsızlık sembolüdür. Gökteki yıldıza el sürülmediği gibi, milletimin yıldızı olan bayrağıma da düşmanlar dokunamaz. O, Türk milletinindir ve daima öyle kalacaktır.Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal!Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet bu celal?Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal…Hakkıdır, Hakk’ a tapan milletimin istiklal!Bu dörtlükte şair bayrağımıza sesleniyor;“Uğruna canımı vereyim, ne olur kaşlarını çatma. Ey hilal kaşlı güzel bayrağı Neden bize dargın azarlar gibi bakıyorsun? Seni o nazlı nazlı dalgalandığın göklerimizden indirmelerine izin vereceğimizi mi sandın? Kahraman milletim hür yaşamak ve seni hür yaşatmak için çok kan döktü, şu anda da dökmektedir. Sen bize kaş çatarak, uğrunda yapılan bu fedakârlıkları hiçe sayarsan, dökülen kanlarımız sana helal olmaz. Doğruluk ve adalet için çalışan, Allah’ a inanarak ona kulluk eden, istiklali uğruna canını veren milletimin hakkı bağımsızlıktır, hürriyettir. İSTİKLAL MARŞI 'NIN İÇİNDEKİ SIFATLAR Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı.Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.Bu ezanlar-ki şahadetleri dinin temeli,O zaman vecd ile bin secde eder -varsa- taşım,Her cerihamdan, ilahi, boşanıp kanlı yaşım,O zaman yükselerek arşa değer belki başım.Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal!Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet;sıfatlarbu cennet vatan : 'bu' sözcüğü burada işaret sıfatıdır. Cennet ise niteleme sıfatıdır. Bu ezanlar: işaret sıfatıtek vatan: sayı sıfatıbu ezanlar: işaret sıfatı her ceriham: belgesiz sıfatbin secde: sayı sıfatışanlı hilal: niteleme sıfatıhür yaşam: niteleme sıfatı İSTİKLAL MARŞI’NIN İÇİNDEKİ İSİM TAMLAMALARI
Milletimin yıldızı=>belirtili isim tamlamasıMilletimin istiklal=>belirtisiz isim tamlaması Yurdumun üstünde tüten en son ocak=>zincirleme isim tamlaması İstiklâl Marşı’nın İçindeki Ulamalar Hariç Ses OlaylarıSönmeden yurd( ünsüz yumuşaması) Kükremiş sel gibiyim(kaynaştırma), bendimi(ünsüz yumuşaması) çiğner, aşarım.Garbın(ünsüz yumuşaması) Benim iman dolu göğsüm(ünlü düşmesi) gibi serhaddim(ünsüz yumuşaması) var.'Medeniyet!' dediğin (ünsüz yumuşaması)tek dişi kalmış canavar?Arkadaş, yurduma(ünsüz yumuşaması) alçakları uğratma sakın;Doğacaktır(ünsüz benzeşmesi) sana va'dettiği (ünlü düşmesi-benzeşme) günler Hakk'ın,Bastığın(ünsüz yumuşaması) yerleri 'toprak' diyerek(ünlü daralması) geçme, tanı!Altındaki(sıfat yapan ki) binlerce kefensiz yatanı.Oğlusun(ünlü düşmesi), incitme, yazıktır(ünsüz benzeşmesi), atanı.Kim bu cennet vatanın uğruna(ünlü düşmesi) olmaz ki( bağlaç) feda?Şüheda fışkıracak toprağı(ünsüz yumuşaması) sıksan, şüheda!Cânı, cânânı, bütün varımı alsın da(bağlaç) Hudâ,Değmesin ma' bedimin (ünsüz yumuşaması) göğsüne(ünlü düşmesi) nâ-mahrem eli!Bu ezanlar ki (bağlaç) şehâdetleri dinin temeli-Ebedî yurdumun (ünsüz yumuşaması-ulama). İstiklal Marşının içindeki kafiyeler Şiirde her kıtanın mısraları kendi aralarında kafiyelidir. Sadece onuncu kıtada dördüncü dize serbesttir. Redif (Kafiye)1. Kıta___sancak___ocak <-- Zengin Kafiye ___parlayacak___ancak2. Kıta___hilal___celal <-- Zengin Kafiye ___helal___istiklal3. Kıta___yaşarım___şaşarım <-- Tam Kafiye ___aşarım___taşarım4. Kıta___duvar___var <-- Tam Kafiye ___boğar___canavar 5. Kıta ___sakın___akın <-- Zengin Kafiye ___Hakk’ın___yakın6. Kıta___tanı___yatanı <-- Zengin Kafiye ___atanı___vatanı7. Kıta___feda___şüheda <-- Tam Kafiye ___hüda___cüda 8. Kıta___emeli___eli <-- Tam Kafiye ___temeli___inlemeli9. Kıta___taşım___yaşım <-- Tam Kafiye ___naaşım___başım10. Kıta___hilal___helal <-- Zengin Kafiye ___izmihlal___hürriyet___istiklal<--serbest kafiye emeğe saygı
|