Fen ve Teknoloji Forum
Eylül 09, 2010, 06:04:45 ÖÖ *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:

Ana Sayfa   Yardım Ara GiriÅŸ Yap Kayıt  
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: İstiklal Marşı'nın ÅŸifreleri  (Okunma Sayısı 80 defa)
tasa
Çömez
*

« : Haziran 07, 2010, 06:19:57 ÖS »

İSTİKLAL MARŞI 'NIN İLK İKİ KATASININ AÇIKLAMASI
Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.O benim milletimin yıldızıdır, parlayacakO benimdir, o benim milletimindir ancak.Bu kıtada Mehmet Akif Türk Milletine sesleniyor.Ümit ve güven içeren sözleriyle:“Ey Millet’ im! Yurdumuzun düşmanlar tarafından kuşatılmış olmasına bakarak bayrağımız için endişe etme, korkma. Çünkü bu topraklar üzerindeki en son ocak sönmeden, en son Türk bu uğurda canını vermeden bayrağımıza kimse el uzatamaz.Rengini şehitlerimizin kanından alan ve şafaklarda da bir alev gibi dalgalanan bayrağımın, milletimin yıldızı ve bağımsızlık sembolüdür. Gökteki yıldıza el sürülmediği gibi, milletimin yıldızı olan bayrağıma da düşmanlar dokunamaz. O, Türk milletinindir ve daima öyle kalacaktır.Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal!Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet bu celal?Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal…Hakkıdır, Hakk’ a tapan milletimin istiklal!Bu dörtlükte şair bayrağımıza sesleniyor;“Uğruna canımı vereyim, ne olur kaşlarını çatma. Ey hilal kaşlı güzel bayrağı Neden bize dargın azarlar gibi bakıyorsun? Seni o nazlı nazlı dalgalandığın göklerimizden indirmelerine izin vereceğimizi mi sandın? Kahraman milletim hür yaşamak ve seni hür yaşatmak için çok kan döktü, şu anda da dökmektedir. Sen bize kaş çatarak, uğrunda yapılan bu fedakârlıkları hiçe sayarsan, dökülen kanlarımız sana helal olmaz. Doğruluk ve adalet için çalışan, Allah’ a inanarak ona kulluk eden, istiklali uğruna canını veren milletimin hakkı bağımsızlıktır, hürriyettir.
İSTİKLAL MARŞI 'NIN İÇİNDEKİ SIFATLAR
Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı.Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.Bu ezanlar-ki şahadetleri dinin temeli,O zaman vecd ile bin secde eder -varsa- taşım,Her cerihamdan, ilahi, boşanıp kanlı yaşım,O zaman yükselerek arşa değer belki başım.Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal!Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet;sıfatlarbu cennet vatan : 'bu' sözcüğü burada işaret sıfatıdır. Cennet ise niteleme sıfatıdır. Bu ezanlar: işaret sıfatıtek vatan: sayı sıfatıbu ezanlar: işaret sıfatı her ceriham: belgesiz sıfatbin secde: sayı sıfatışanlı hilal: niteleme sıfatıhür yaşam: niteleme sıfatı
İSTİKLAL MARŞI’NIN İÇİNDEKİ İSİM TAMLAMALARI

Milletimin yıldızı=>belirtili isim tamlamasıMilletimin istiklal=>belirtisiz isim tamlaması
Yurdumun üstünde tüten en son ocak=>zincirleme isim tamlaması
İstiklâl Marşı’nın İçindeki Ulamalar Hariç Ses OlaylarıSönmeden yurd( ünsüz yumuÅŸaması) KükremiÅŸ sel gibiyim(kaynaÅŸtırma), bendimi(ünsüz yumuÅŸaması) çiÄŸner, aÅŸarım.Garbın(ünsüz yumuÅŸaması) Benim iman dolu göğsüm(ünlü düşmesi) gibi serhaddim(ünsüz yumuÅŸaması) var.'Medeniyet!' dediÄŸin (ünsüz yumuÅŸaması)tek diÅŸi kalmış canavar?ArkadaÅŸ, yurduma(ünsüz yumuÅŸaması) alçakları uÄŸratma sakın;DoÄŸacaktır(ünsüz benzeÅŸmesi) sana va'dettiÄŸi (ünlü düşmesi-benzeÅŸme)  günler Hakk'ın,Bastığın(ünsüz yumuÅŸaması)  yerleri 'toprak' diyerek(ünlü daralması) geçme, tanı!Altındaki(sıfat yapan ki) binlerce kefensiz yatanı.OÄŸlusun(ünlü düşmesi), incitme, yazıktır(ünsüz benzeÅŸmesi), atanı.Kim bu cennet vatanın uÄŸruna(ünlü düşmesi) olmaz ki( baÄŸlaç) feda?Şüheda fışkıracak toprağı(ünsüz yumuÅŸaması) sıksan, şüheda!Cânı, cânânı, bütün varımı alsın da(baÄŸlaç) Hudâ,DeÄŸmesin ma' bedimin (ünsüz yumuÅŸaması) göğsüne(ünlü düşmesi) nâ-mahrem eli!Bu ezanlar ki (baÄŸlaç) ÅŸehâdetleri dinin temeli-Ebedî yurdumun (ünsüz yumuÅŸaması-ulama).
İstiklal Marşının içindeki kafiyeler
 Åžiirde her kıtanın mısraları kendi aralarında kafiyelidir. Sadece onuncu kıtada dördüncü dize serbesttir. Redif (Kafiye)1. Kıta___sancak___ocak
<-- Zengin Kafiye
___parlayacak___ancak2. Kıta___hilal___celal
<-- Zengin Kafiye
___helal___istiklal3. Kıta___yaşarım___şaşarım
<-- Tam Kafiye
___aşarım___taşarım4. Kıta___duvar___var
<-- Tam Kafiye
___boÄŸar___canavar
5. Kıta
___sakın___akın
<-- Zengin Kafiye
___Hakk’ın___yakın6. Kıta___tanı___yatanı
<-- Zengin Kafiye
___atanı___vatanı7. Kıta___feda___şüheda
<-- Tam Kafiye
___hüda___cüda
8. Kıta___emeli___eli
<-- Tam Kafiye
___temeli___inlemeli9. Kıta___taşım___yaşım
<-- Tam Kafiye
___naaşım___başım10. Kıta___hilal___helal
<-- Zengin Kafiye
___izmihlal___hürriyet___istiklal<--serbest kafiye
 emeÄŸe saygı

Bildiğinin öğretmeni,bilmediğinin öğrencisi ol.

Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediÄŸiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.10 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!
Bu Sayfa 0.168 Saniyede 20 Sorgu ile OluÅŸturuldu